A Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület a Zöld Kör megbízásából két egymással összefüggő, a határ román és magyar oldalán található védett területpáron (összesen 4 terület) végzett kutatásokat, melyek elsősorban a Natura 2000 jelölő fajokra és élőhelyekre irányultak.

A 120 terepi napon végzett vizsgálat a területek jobb megismerése mellett hatékonyabb védelmük megalapozására, kezelési javaslatok összeállítására is irányult. A kutatott területek: HUHN20031 Hanelek – ROSCI0020 Câmpia Careiului (a hatalmas területből csak a Lenhely nevű mocsárrét), UHN20010 Pocsaji-kapu – ROSCI0068 Diosig.

A fentiek mellett az Aqua Crisius Egyesület további két területet, a Sebes-Körös magyar és román szakaszát kutatta (HUHN20004 Felső-Sebes-Körös, ROSCI0104 Lunca Inferioară a Crişului Repede). A projekt keretében elkészült a kutatások összefoglalója külön-külön területenként, amelyek a letöltések menüpont alatt letölthetők és megtekinthetők.

A kutatások feltárták, hogy az érintett területek jelentős természeti értékeket hordoznak, melyek megóvása csak a két ország természetvédőinek együttműködésével lehetséges.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *